Vabimo vas k sodelovanju na Gugalnici – popisu velike uharice

25. 02. 2021, Novice
Ker so ukrepi za omejevanje širjenja korona virusa še vedno v veljavi, bomo ta sicer družabni popis velike uharice ponovno izvedli posamično. Vse izkušene popisovalce zato prosimo, da nam popis tudi letos pomagate opraviti na tak način.
 

Želimo si, da bi bil popis temeljit in primerljiv s preteklimi popisi, saj je ravno to namen monitoringa. Družabni del bomo letos izpustili, da pa ohranimo vsaj varne stike, vas vabim, da pred popisom individualno prevzamete popisne obrazce. Veseli bomo, če se nam boste dan po popisu pridružili tudi na ZOOM predavanju, na katerem bomo predstavili tudi rezultate letošnjega popisa.

Za Varuhe velike uharice smo v okviru projekta Interreg LIKE pripravili lične majice in značke, ki jih boste lahko prevzeli tik pred popisom na dogovorjeni lokaciji. Pripravili smo tudi spletni portal za vnos podatkov o veliki uharici v ornitološko podatkovno zbirko, ki ga bomo testirali v okviru letošnjega popisa, pri čemer bomo veseli odziva o vaši uporabniški izkušnji.

Vse, ki ste pripravljeni izvesti popis, prosimo, da to sporočite koordinatorju na naslov: tomaz.mihelic@dopps.si Poslali vam bomo navodila, mesto in čas prevzema materialov ter lokacijo vaše popisne točke.

Če bodo vremenske razmere dopuščale, bomo popis opravili v nedeljo, 7. marca 2021 zvečer. Popis se opravi na v naprej določenih točkah med 17.40 in 19.20. V primeru neugodnih razmer vas bomo obvestili o spremembi termina. Hvala vsem, ki nam pomagate pri zbiranju dragocenih varstvenih podatkov za to vrsto in upamo, da nam bo uspelo pokazati, kako veliki in uspešni druščini Varuhov velike uharice pripadate.

Letos kaže, da nam bo uspelo spremljati gnezditev še na eni živi kameri ob gnezdu velike uharice. Posnetek v živo bomo začeli prenašati takoj, ko se bo začelo valjenje jajc, kar pričakujemo v prvi polovici marca. Lanska gnezditev na prvi živi kameri je bila »namišljena«, kar si lahko ogledate na povezavi, in zanimivo bo spremljati tudi ta prenos. Novosti iz varstva velike uharice na Krasu pa si lahko ogledate na posnetku spletnega predavanja Sodobni izzivi varstva velike uharice v Sloveniji.

Upam, da se vidimo na popisu. Srečno!

Tomaž Mihelič

Zagugajte se z nami!

20. 02. 2020, Novice

POMEMBNO OBVESTILO!

Zaradi preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19 odpovedujemo družabni del Gugalnice. Popisovalce prosimo, da popis velike uharice opravite individualno.
Kliknite za več informacij.

————————————————————————————————————————————————————–

Prejšnja novica: Prisrčno vas vabimo na Gugalnico – popis velike uharice. Namen Gugalnice je učinkovitejše varstvo te naše največje sove, z dogodkom pa združimo prijetno s koristnim. Vsak od udeležencev pripomore, da lahko pregledamo čim večje območje, posvetimo pa se tudi izobraževanju, izmenjavi izkušenj in druženju.

Pri varstvu velike uharice lahko sodeluje vsak. Popis je nezahteven, neizkušeni udeleženci pa imate možnost, da se priključite izkušenim in se tako hitro priučite popisa. Vse več nas je takih, ki obiskujemo dogodek že vrsto let, kar ga dela še prijetnejšega. Več o popisu lahko najdete na i-Gugalnica2020.

Gugalnica na Krasu bo letos potekala v petek, 13. marca 2020, popoldan. Zberemo se ob 16:30 na parkirišču pri Škocjanskih jamah (rezervni »vremenski« datum en teden kasneje).

Popis organiziramo skupaj s Parkom škocjanske jame, zato bomo zopet na izjemni lokaciji. Na popisu se bomo razkropili po Krasu. Po popisu bo predavanje o veliki uharici in druženje. Letošnje leto prinaša kup novih informacij iz življenja in varstva velike uharice v Sloveniji.

Prosimo, da se zaradi lažje organizacije dogodka prijavite s kratkim sporočilom na e-naslov tomaz.mihelic@dopps.si in poslali vam bomo natančnejša navodila za udeležbo dogodka. Sporočite tudi število udeležencev.