Foto: Tomaž Mihelič

Nevarni električni daljnovodi

Ena največjih groženj, s katero se v sodobnem svetu sooča velika uharica, so električni daljnovodi srednjih napetosti. Ker najraje lovi s preže, so stebri daljnovodov zanjo odlična oprezna mesta. So stabilni, kar je pri velikih vrstah pomembno, imajo odličen razgled in so pogosto edina vzvišena mesta v krajini. Velike uharice pri lovu zato pogosto sedajo prav nanje, ne zavedajo pa se, da so ravno ti daljnovodi ena izmed najbolj nevarnih pasti.

Ob priletavanju ali vzletanju z daljnovoda se veliki uharici zaradi njene velikosti pogosto zgodi, da se dotakne električnih žic, medtem ko se z nogami že ali še drži za prečko stebra. Na železnih in betonskih stebrih, ki so prevodni, to seveda pomeni gotovo smrt, ptica pa ni varna niti na lesenih stebrih. Ponoči, ko je aktivna, so le-ti pogosto mokri od rose, na ta način pa postanejo prevodni in prav tako smrtonosni. Mrtvi osebki navadno padejo na tla tik pod steber, znani pa so primeri, ko so osebki električni udar sicer preživeli, vendar so kasneje zaradi nekroz na perutih in nogah poginili.

V Sloveniji je tovrstnih primerov zastrašujoče veliko. V zadnjih treh letih, kolikor časa smo bolj pozorni na to problematiko, nam je uspelo dokumentirati preko 50 primerov. Če k temu pripišemo še majhno verjetnost, da ubit osebek v naravi sploh najdemo, je problematika še toliko bolj zaskrbljujoča.

Velika uharica je torej v sodobnem svetu soočena s povsem novim povzročiteljem smrtnosti. Vrsta verjetno zaradi svoje samotarske narave, ki ne omogoča učenja med osebki, in grožnje, ki ubija nenadoma, brez predhodnega opozorila, ne bo mogla razviti obrambnih mehanizmov, zato smo ji pri tem dolžni pomagati.

Rešitev je v izolaciji ali novi konstrukciji

Preprosta rešitev za varstvo velike uharice je izolacija daljnovodov na stebrih. Foto: Tomaž Mihelič

Problematiko elektroudara lahko uspešno rešujemo s pomočjo izolacije vodnikov (žic) ob električnih stebrih. Ker do elektroudara prihaja na stebru, lahko izoliramo samo meter vodnikov na vsako stran in tako preprečimo smrt osebkov, ki posedajo na stebru. Na Krasu bomo izolirali preko tisoč nevarnih stebrov s pomočjo ciljnega kohezijskega projekta Za Kras.

Kako lahko pomagam

Ubitega odraslega samca velike uharice so našli domačini v Vipavski dolini. Foto: Tomaž Mihelič

Opazovanja kažejo, da nekateri stebri elektrovodov povzročajo bistveno večjo smrtnost kot ostali. To nastane zaradi njihove posebne konstrukcije ali pa lokacije, zaradi katere jih ptice pogosteje uporabljajo. Bodite pozorni na ubite osebke vseh vrst ptic pod daljnovodi in nam te podatke nemudoma sporočite. Če je le mogoče, nesrečni dogodek fotodokumentirajte (ptico in steber).